Posten kom nylig ut med en oppdatert versjon av sporingsappen deres, i utgangspunktet er det en helt fantastisk app som gjorde kun den ene tingen den var ment å gjøre; fortelle meg hvor pakken min befinner seg og hvor jeg evt. kan hente den. Så kom de med en oppdatering til appen.

Fra å være en app hvor jeg enkelt kan scanne- eller skrive inn mine sporingskoder, må en som bruker nå registrere seg, vente på SMS, fylle inn ymse kontaktdetaljer og så kan en etter hvert begynne å bruke appen. Som en ekstra bonus, må man også opprette et passord — kanskje den siste tingen i universet vi trenger mer av.

Ikke bare kritikk

Det er ufint å kun kritisere hvis en ikke har noe konstruktivt å komme med, jeg har derfor et par forslag til enkle grep Posten kunne gjort for å rettet opp i mye av brukeropplevelsen.

SMS med verifikasjonskoden

Når du åpner appen og skal begynne registreringsferden, må du skrive inn ditt telefonnummer og så vente på en SMS. De to første gangene jeg testet, tok det litt for lang tid før SMSen kom, jeg ble utålmodig og begynte med noe annet.

Teksten i SMSen ser slik ut:

Verifikasjonskoden din er:

667788

Til sammenligning ser en SMS fra MinID slik ut:

aabb12

Din engangskode fra MinID for innlogging til Altinn.

Måten MinID har gjort det på, gjør at jeg som bruker slipper å gå ut av appen jeg er i for å lese hele meldingen. Dette er kanskje det enkleste av alt, snu om på teksten og vips er brukeropplevelsen forbedret betraktelig og friksjonen i registreringsprosessen er redusert.

Krav om passord

Hvis jeg kan motta en engangskode per SMS for å opprette en brukerkonto, skulle det vel strengt tatt være unødvendig med et eget passord for appen. La brukeren være innlogget i appen helt til brukeren selv trykker ‘Logg ut’, og send heller et nytt passord/engangskode på SMS dersom det skulle bli nødvendig.

Når jeg som bruker må opprette et passord, ender jeg fort opp med å bruke noe i nabolaget test1234 eller lignende. I tillegg er det en overhengende fare for at dere kommer til å miste passordet for meg, ikke ulikt Adobe, Facebook og en rekke andre sky-tjenester.

Fyll inn felter for meg

Har du telefonnummeret mitt, har du også i de fleste tilfeller også et navn. Hvorfor ikke hjelpe meg som bruker litt på vei i registreringsprosessen ved å fylle inn mitt navn basert på hva som er registrert på telefonnummeret mitt? Det finnes dyktige leverandører av slike API og data.

Ikke kun pepper

Så fort en har kommet seg gjennom registreringen og kan ta i bruk appen, gjør den nøyaktig det den skal – viser hvor pakken min er, mitt nærmeste postkontor og dets åpningstider.

Det er vanskelig å ikke like en så nyttig app, og jeg håper Posten fortsetter å forbedre den.