[![Amerikansk 20 dollar seddel - In God we trust. Bildet er fra Wikipedia.](http://hvassing.com/wp-content/uploads/2011/12/1024px-US_20_Series_2006_Reverse.jpg "Amerikansk 20 dollar seddel. Bildet er fra Wikipedia")](http://hvassing.com/wp-content/uploads/2011/12/1024px-US_20_Series_2006_Reverse.jpg)Amerikansk 20 dollar seddel - In God we trust. Bildet er fra Wikipedia.
Har du noen gang tenkt på hvorfor Norge fungerer? Ikke bare Norge, naturligvis, men det er et bra eksempel. Hvorfor det i nasjonen Norge er mulig å handle på kreditt, eller hvorfor det er mulig å låne fem-seks ganger årslønnen din til å kjøpe et sted å bo? Hva er det som gjør at slike ting fungerer i Norge, men ikke i [en del andre land](http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index#Low "Human Development Index")?

Den enkleste måten å illustrere poenget mitt på, er å tenke på din egen lønn. Når sist så du pengene du får utbetalt? Vet du egentlig at du har fått lønn? Mest sannsynlig har du ikke sett lønnen din i det hele tatt. I hvertfall ikke i form av penger. Det du har tjent ser du neppe før du har byttet det mot varer i butikken. Nøkkelen til hvorfor Norge — og en del andre land — fungerer, ligger i det som skjer mellom du går til jobb og helt frem til du står i kassa på butikken klar til å dra kortet. Stikkordet for hva som får alt dette til å fungere uten håndgemeng er noe så enkelt — men samtidig komplekst — som tillit.

Når jeg går på jobb, har jeg tillit til at bilistene overholder vegtrafikkloven og at T-banen går når den skal, på den måten kan min arbeidsgiver stole på at jeg kommer tidsnok på jobb i dag og i morgen. Slik kan min arbeidsgiver planlegge fremover i tid og sikre seg oppdrag som igjen sikrer fremtiden til bedriften og dermed også min lønn. Gjennom en hel rekke slike små steg som skjer hele tiden, kan du til slutt gå i butikken med vissheten om at du faktisk kan betale for varene du har lagt i kurven.

Kort fortalt stoler på hverandre og det at vi har tillit til systemene rundt oss i samfunnet, gjør at vi kan planlegge frem i tid. Alt dette bidrar til å skape et forutsigbart- og effektivt samfunn.

Jeg innser at jeg åpner for en hel flod av kommentarer om alt det som ikke fungerer i Norge, for sant nok, det er nok av ting som ikke fungerer eller som kunne ha fungert bedre. Dette tatt i betraktning, det er et lite problem. Veier som ikke nødvendigvis ser ut som den tyske autobahn, skolebygg som ikke er slik de burde og et helsevesen som blør penger. Men poenget står fremdeles — og hvordan alt dette henger sammen og flyter i hverdagen på en tilnærmet sømløs måte, er en utrolig spennende tanke