[![Mafia State: How one reporter became an enemy of the brutal new Russia. Bilde: Akademika.no](http://hvassing.com/wp-content/uploads/2012/08/9780852652497.jpg "Mafia State")](http://hvassing.com/wp-content/uploads/2012/08/9780852652497.jpg)Mafia State: How one reporter became an enemy of the brutal new Russia. Bilde: Akademika.no
Allerede på flyplassen på vei til Russland var jeg godt på vei ferdig med boken til Hans-Wilhelm Steinfeld, [Forvirringens tid](http://hvassing.com/2012/08/forvirringens-tid-russlands-vei-mot-presidentvalget-2012/ "Forvirringens tid: Russlands vei mot presidentvalget 2012"). Å gå tom for lesestoff på ferien er ikke et alternativ, så derfor gikk turen sporenstreks innom [Ark](http://ark.no "Ark bokhandel") på Gardermoen, og bokraidet kunne begynne. Jeg kjøpte tre nye bøker om Russland, og den ene av dem var en helt ny bok av Guardian-journalisten [Luke Harding](http://www.guardian.co.uk/profile/lukeharding "Les mer om Luke Harding hos The Guardian") ([@lukeharding1968](https://twitter.com/lukeharding1968 "Luke Harding på Twitter")).

Boken skildrer hvordan det er å være journalist i et land som på papiret både er demokratisk og fritt, men som styres av en elite og med jernhånd. I et slikt land er det dumt å jobbe som en undersøkende og kritisk journalist. Allerede fra første kapittel er jeg hektet, for hvem kan vel legge fra seg en bok som åpner slik:

Someone has broken into my flat. Three months after arriving in Russia as the Guardian’s new Moscow bureau chief, I return home from a dinner party. At first, everything appears normal.

And then I see it. It is a strange detail. The window of my son’s bedroom is wide open
— Mafia State, by Luke Harding

Forfatteren beskriver hvordan det oppleves å få stadige påminnelser om at han bør vokte sine ord og hvordan han skrildrer Russland. Kritiske artikler om Putins skjulte formue, valgfiksing eller Russlands handlinger i Georgia er noe en bør holde seg langt unna — det mener i hvertfall FSB, og det gir de uttrykk for.

Dette er absolutt en bok jeg kan anbefale, både som en referanse til hvordan ting er (eller i hvertfall oppleves) på innsiden i Russland, og som en godt skrevet og lettlest bok. Boken levner ingen tvil om at det er makten som rår og at en gjør lurt i å ikke trosse den.