[![Taxi i regnet](http://hvassing.com/wp-content/uploads/2013/02/7542286432_1f2dd4085f_b-300x199.jpg)](http://hvassing.com/wp-content/uploads/2013/02/7542286432_1f2dd4085f_b.jpg)Foto: Sjur Stølen / Aktiv i Oslo. cc-by-nc
Det begynte med at jeg følte medlidenhet for alle de taxi-sjåførene som var nødt til å høre på alt tåkepratet som kom ut av passasjerenes munn, innhyllet i en sky av alkohol. Så for å gjøre turen litt lettere for sjåføren — og for selv å unngå å se på takstameteret — stilte jeg spørsmålet

— Hvorfor kjører du [sett inn bilmerke]? Hvorfor ikke [sett inn et annet og konkurrerende bilmerke]?

Det bilmerket med størst markedsandeler i Oslo er — ikke overraskende — Mercedes-Benz, de har hele 42,5% av taxi-markedet i Oslo. Når jeg spør Mercedes-sjåførene hvorfor de kjører Mercedes i stedet for Toyota Prius er svaret som regel det samme hver gang; Mercedes har et døgnåpen servicesenter, hvor en ikke trenger å reservere tid i forkant, som har et stort delelager og har i tillegg utlånsbiler tilgjengelig ved behov.

En gang i blant er det noen som nevner at Toyota Prius er alt for stiv og dårlig dempet, noe som gjør det vanskelig å være yrkessjåfør på grunn av ryggsmerter.

De taxi-sjåførene som kjører Audi har, etter min erfaring, som oftest valgt det på tross av de økonomiske hensynene. De ville ha en Audi og hadde tatt seg råd til det, både med tanke på innkjøpsprisen og de noe dyrere vedlikeholdsutgiftene.

For Volvo stiller det seg litt anerledes. De har tidligere forsøkt å kapre en større andel av taxi-markedet i Oslo, og Norge forøvrig, men lyktes ikke helt. Volvo er det nest største bilmerket innen taxier, men har bare rundt 14% av markedet. Mercedes er altså tre ganger så store som Volvo — hvorfor?

Svarene fra de taxi-sjåførene jeg har pratet med koker ned til at Volvo ikke kan levere det samme som Mercedes kan når det kommer til service, reservedeler og utlånsbil. Service må avtales god tid i forkant. Reservedeler må bestilles fra Sverige. Utlånsbiler er ikke tilgjengelige.

Vet Volvo dette? Det kan ikke være vanskelig, de har tre helt konkrete ting de må rette opp i. Spørsmålet er egentlig om de har spurt sjåførene om hvorfor det er tre ganger så mange Mercedes som Volvo. Dersom de ikke har spurt, men har som mål å bli en større aktør innen taxier i Oslo-regionen, bør de kjøre mer taxi.

Det fristende å overføre dette på andre tjenester og merkevarer. En enkel og billig måte for å lære mer om hvordan ting ser ut for de som er forbrukere. Er det som Mercedes, gjelder det å fortsette med det og sørge for at de gode tingene blir enda bedre. Heller du mer mot Volvo, gjelder det å finne tre konkrete ting andre gjør bra og som du må gjøre bedre.