[![Omslagsfoto av «Fight Club» av Chuck Palahniuk. Foto: Vintage Publishing](http://hvassing.com/wp-content/uploads/2013/01/9780099765219-190x300.jpg)](http://hvassing.com/2013/01/fight-club/attachment/9780099765219/)Omslagsfoto av «Fight Club» av Chuck Palahniuk. Foto: Vintage Publishing
I juleferien min leste jeg boken bak en film de aller fleste har sett og enda flere har hørt om; [Fight Club](http://www.imdb.com/title/tt0137523/ "Les mer om filmen Fight Club hos IMDb"). Filmen kom i 1999, mens boken kom ut tre år tidligere — og vi vet alle sammen hva den første regelen er:

The first rule of fight club is you don’t talk about fight club

Hovedpersonen i boken har alle materielle goder en kan ønske seg innen rimelighetens grenser og han er selve definisjonen på «mannen i gata». For hovedpersonen bikker det over, kjedsomheten tar overhånd og han må ta grep. Det er her Tyler Durden kommer inn i bildet og hjelper vår mann ut av kjedsomheten ved å vise ham den rake motsetningen til et A4-liv.

Flowers bloom and die
Wind brings butterflies or snow
A stone won’t notice

Boken og fenomenet Fight Club er på mange måter en pekefinger til alle som har all verdens tenkelige bekvemmeligheter, men som likevel ikke er fornøyd. Boken er for alle som søker etter noe som de ikke helt vet hva er kun fordi de har alt annet.

Jeg var spent på å se hva boken ville gi meg i forhold til filmen — som jeg liker veldig godt og har sett flere ganger. Det var ingen tvil; boken var minst like bra, om ikke bedre enn filmen. Jeg kan ikke gjøre annet enn å anbefale boken, uavhengig om du har sett filmen eller ikke.