Hvassing.com

Håvards lille hjørne på internettet

Measure how many of your visitors that are using Adblock - and Ghostery

I had the great pleasure of meeting Daniel Carlbom, a senior data analyst at NetBooster, while at the  Google Analytics Conference Nordic 2015 in Stockholm. He gave a talk on how to measure how many of the visitors to your site are using adblock. Using this script, you get a fairly good benchmark on how many of your visitors will never see the ads you are buying. This in turn should be used to analyze the segments of users that are difficult to reach via conventional online ads and therefore should be targeted by different means.

One hypothesis can be that more people have adblock on their personal computer than at home. If this is the case, those users should be targeted during working hours. What browser are the adblockers using, and on what device? Whatever you decide to analyze, it is important to know the share of your own visitors that are using adblock.

Although measuring this is important, it can also be inherently difficult. Particularly as an increasing number of people are installing the Ghostery add-on, making it possible to «choose whether you want to block tracker-by-tracker, site-by-site, or a combination of the two». This often means that both Google Tag Manager and Google Analytics are being blocked and thus prevented from tracking the visit.

In the ideal world, we would like to know how many are using an adblocker and how many of our visitors have Ghostery installed, and it should look something like this in Google Analytics

Users with adblocker or GhosteryUsers with adblocker or Ghostery

Taking this a bit further

Using the method devised by Daniel to determine if an adblocker is present, we can build on this to also include a method to guess if the Ghostery add-on is installed.

Nick Nikiforakis has done most of the work for us when it comes to detecting Ghostery, update this to look for the title-attribute instead of the element id.

Because Ghostery often prevents Google Tag Manager and Google Analytics from loading, recording if the user has blockers installed has to be done in the background.

Enter the proxy page

The first time a user visits the site, javascript checks if adblock and/or Ghostery is installed. A small script then changes all the links on the page to a proxy-page that then registers the outcome of the adblock check with Google Analytics, before sending the user on its way to the original page. It is important to note that the call to Google Analytics should be handled in the background, so that the user can be sent on their way as soon as possible and not have to wait for the Google Analytics call to complete. The whole process can be illustrated like this

An illustration of how the detection of adblockers and Ghostery works with the proxy page on first visitAn illustration of how the detection of adblockers and Ghostery works with the proxy page on first visit

The proxy page sets a cookie that’s valid for 7 days before checking again for adblockers, it also sets a valid Google Analytics cookie that’s sent with the event. This cookie is then used later when the user visits the site again, either with directly with Google Analytics or via the proxy page.

An illustration of how the detection of adblockers and Ghostery works with the proxy page on second visitAn illustration of how the detection of adblockers and Ghostery works with the proxy page on second visit and when the cookie exists

There is a tiny cost with this solution as it sends the user to the proxy page before being redirected to the final destination, however, this shouldn’t cost more than 2 – 300 ms in addition to the extra redirect.

Using the cookie that’s set by the proxy page, the links are only changed and the user redirected to the proxy page every seven days. This means that the adblock check and Ghostery-check is run every seven days, which in turn enables us to see the trend over time if there is a change in adblock usage per user.

Using this data, it’s possible to deduce how many of your users will never see the ads you spend your money on and even try to segment them out in your audiences.

Google Analytics Conference Nordic 2015

I recently gave a talk at the Google Analytics Conference Nordic 2015 on how we went about implementing Google Tag Manager on a set of web applications. The focus of my talk was on documentation and routines, rather than the actual implementation of Google Tag Manager — which is really easy. This is a summary of that talk.

Data is everywhere and there are ever more applications and web services that provides solutions for collecting that data and generating insight based on those data. Most of these services are third-party services that relies on a service that you don’t have direct control over. Implementing these services exposes you to risks and knowing those risks is where your IT-security department is of great help. In order to

»

Vi går for vann

I fjor gikk vi for Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med demens. I 2012 gikk vi til støtte for Amnesty International, og i 2011 for Norsk folkehjelp og deres arbeid med å fjerne miner. I år går vi for Kirkens nødhjelp og deres arbeid med å gi én million mennesker varig tilgang til rent vann. For bare 200 kroner kan du gi vann til ett menneske for resten av livet — og derfor går vi!

TV-aksjonen skal sikre varig tilgang til rent vann for over en million mennesker. Tilgang til rent vann gjør at mennesker overlever og holder seg friske. Kvinner og barn trenger ikke gå i flere timer hver dag for å hente vann. Nå er det vår tur til å gå!

Hvert år stiller

»

Det handler om mer enn kun høy fart

Denne bloggposten ble opprinnelig publisert på bloggen til Opplysningskontoret for fibernett.

Det kan være lett å avfeie ønsker om fibernett med at det handler om fem-fotssyke for at YouTube-videoer skal laste raskere. Jeg mener det handler om langt mer enn det og at hastighet kanskje til og med skal sees på som en heldig bonus med fibernett. Det handler om å bygge en robust infrastruktur som tåler utvikling og innovasjon.

Det er ikke så mange år siden Netflix var kjent som selskapet som leide ut DVD-er. Hvor du kunne abonnere på filmer, du fikk dem tilsendt i posten, snurret film, før du til slutt sendte DVD-en tilbake i samme konvolutt som du mottok dem i. I andre kvartal av 2014, kunne Netflix fortelle at de hadde

»

Google Analytics rockestjerne

En av oppgavene mine hos Storebrand som konverteringsansvarlig er å være en av Google Analytics rockestjernene. Det fine med det, er at det finnes så mange kloke hoder rundt om i verden som en kan lære fantastiske mengder av. Dette er en slags oppsummering av hva jeg har lært etter å ha vært på konferanse, deltatt på kurs og lest noen bøker. Noe av det jeg har lært er tekniske finurligheter om Google Analytics, men også hvordan produsere de gode analysene og hvordan finne svar på det en lurer på.

Kanskje det viktigste jeg har lært er at de beste dataene er de dataene du bruker og er kjent med. Ved å gjøre det til en daglig vane å bruke analysene, og sette av 10-15 minutter

»

Det vi kan stå for

I boken «Det vi kan stå for» får vi et innblikk i hvordan forsvareren til en av Norges mest forhatte menn tenkte da han bygde opp saken for å forsvare denne mannen. Hva tenker du når du forsvarer en som har drept 77 mennesker, 33 av dem barn og unge — og som ikke angrer?

Boken gir et unikt innblikk i hvordan Geir Lippestad og teamet hans jobbet i tiden etter 22. juli, og frem til rettssaken var endelig avsluttet. Spesielt interessant er det å lese om hvordan forsvarerteamet bygde opp kommunikasjonen rundt sin klient og hva som var deres fokus for rettssaken.

Om å forsvare våre verdier

Lippestad bruker mye tid i boka forklare og utdype hvorfor han takket ja til opdraget med å forsvare Anders

»

Hva lærte Napster oss?

Etter en liten pause, har jeg begynt å følge bloggen til Seth Godin igjen. Det fikk meg til å finne frem en av de bøkene hans, nemlig All Marketers are Liars Tell Stories. Boken handler om å bygge historier og fortellinger rundt produktene sine, og at dette er en lagt bedre markedsføringsstrategi enn å overbevise kjøperne om at ditt produkt er bedre. I et av kapitlene skriver han om verdensbilder, og om at enten kan du fortelle en historie som passer med eksisterende verdensbilder hos kjøperne, eller så kan du forsøke å endre disse verdensbildene. Ett av eksemplene han bruker på produkt som har endret er Napster;

But what about changing a worldview? What about creating wholesale changes in the marketplace? Sometimes a marketer is particularly

»

Overskyet - Når skytjenestene blir mange

De siste par årene har skytjenester for alvor slått inn over landet, både for fillagring, film, serier, musikk og programvare. Du skal ikke lengre trenge å bekymre deg for hvilken dings du brukte til å skrive et dokument eller ta et bilde, det skal bare flyte av seg selv mellom dingsene dine i løpet av sekunder. Men husker du egentlig hvor du lagret det? Ligger bildet du tok i Dropbox, eller havnet det i iCloud? Eller Google Drive? Picasa? Eller Jottacloud?

Har vi blitt overskyet?

Det er ingen tvil om at skytjenester er god butikk når Dropbox er verdtsatt til 10 milliarder dollar, eller det samme som to ganger Uber og Snapchat – til sammen. Det dukker derfor opp stadig flere som vil ha en del av

»

Sporingsappen til Posten

Posten kom nylig ut med en oppdatert versjon av sporingsappen deres, i utgangspunktet er det en helt fantastisk app som gjorde kun den ene tingen den var ment å gjøre; fortelle meg hvor pakken min befinner seg og hvor jeg evt. kan hente den. Så kom de med en oppdatering til appen.

Fra å være en app hvor jeg enkelt kan scanne- eller skrive inn mine sporingskoder, må en som bruker nå registrere seg, vente på SMS, fylle inn ymse kontaktdetaljer og så kan en etter hvert begynne å bruke appen. Som en ekstra bonus, må man også opprette et passord — kanskje den siste tingen i universet vi trenger mer av.

Ikke bare kritikk

Det er ufint å kun kritisere hvis en ikke har noe konstruktivt

»